1801 Richard Trevithick

L’any 1801, al Regne Unit, un enginyer especialista en màquines de vapor. Va ser el primer en transportar passatgers en un vehicle auto propulsat?

Richard Trevithick(1771-1833), enginyer de mines i inventor, va centrar la seva carrera al Regne Unit. Centrat en la evolució de les màquines de vapor convertint-se en un pioner en el transports per rail i per carretera amb màquines de vapor. Va centrar els estudis en la eficiència de les màquines i el funcionament amb vapor a alta pressió per  l’accionament de pistons.

Fruit d’aquests estudis, i varies proves, l’any 1801 Trevithick va presentar al públic la seva creació. El dia de Nadal, a Camborne, veia la llum la “Puffing Devil”.

Per la exhibició, va transportar a 6 passatgers des de Camborne fins al poble de Beacon. La prova va ser tot un èxit donant a Trevithick una altíssima reputació. Tres dies més tard, en una jornada de proves, la “Puffing Devil” va caure en desgràcia, i un error de funcionament causà un incendi destruint la mateixa.

Trevithick, va decidir continuar treballant i l’any 1803, a Londres, va presentar el Carro de Vapor Londinenc(London Steam Carriage). Va passejar de Holborn a Paddington amb 10 passatgers i tornar, impressionant als londinencs i a la premsa del moment. El problema vingué, en el cost de moviment del carro, cost excessivament alt respecte al carro de cavalls fent-lo poc viable en ventes i un accident destrossà el prototip. Els dos factors posaran final al projecte.

Richard Trevithick primer a UK

Desprès d’aquestes proves, va decidir centrar-se en las màquines de vapor per indústria i locomotores de vapor. Aparcant a un costat els intents del vehicles auto propulsats de carretera.

Tot i així, Trevithick al Regne Unit té l’honor, igual que Nichola-Joseph Cougnot a França, de ser el primer en presentar al seu país un vehicle auto propulsat.

Existeix una rèplica de la “Puffin Devil” que cada any treuen a passejar per Camborne i una de la “London Steam Carriage” que podreu veure en fires i exhibicions al Regne unit.

Rèplica Puffing Devil

puffing Devil moviment.jpg

Rèplica London Steam Carriage

London Steam Carriage.jpg

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*