11-S 1973, s’estrella l’Ave Mizar, el primer cotxe volador.

Ave Mizar. Com ja sabeu, ens agrada, en dates senyalades, portar quelcom anecdòtic de la data en el món del motor. En aquesta ocasió, Diada Nacional de Catalunya, us en portem una, tràgica això sí, que succeí el 1973.

Henry A Smolinsky y Harold Blake, Enginyers Aeronàutics de renom dels 70, crearen l’empresa Advanced Vehicle Engineers. Crearen aquesta empresa el 1971 amb l’objectiu de crear el primer cotxe volador.

Hem d’entendre, que en aquella època, la idea del cotxe volador, era el que la gent interpretava com el futur. La idea de deixar de circular per l’asfalt, era quelcom que tothom volia pel segle XXI. A la vista està, que cotxes que vagin sols, poc a poc ho anem veient, però que volin…..

Ave Mizar

Doncs bé, aquest parell de somiadors s’hi van tirar de cap. Van comprar una Cessna Skymastes i un dels cotxes, que actualment, figuren en els llistats dels pitjors cotxes mai construïts, un Ford Pinto.

Van unir aquests dos vehicles, conservan íntegrament el Ford Pinto, i treien la cabina de la Skymaster, van crear el seu cotxe volador.

En el disseny, desenvolupament i de més, es van gastar aproximadament 2M de Dollars. La creació, va ser batejada, com el Ave Mizar.

Charles Red, va ser el pilot de proves del vehicle. Va fer un enlairament i un aterratge, un vol aproximadament de 2 minuts, que va ser el primer vol amb èxit d’un cotxe volador. Aquesta fita va donar la volta al món, la il·lusió es palpava arreu.

Ford va veure l’èxit, i va encarregar la producció en serie de l’Ave Mizar. Tot apuntava genial.

11-S 1973

Va arribar el 11-S de 1973. Es necessitava fer un vol de prova, però Charles Red no estava disponible. Els dos Amos de la Empresa, Henry A. Smolinsky i Harold Blake, van decidir, fer-ho ells mateixos. No van avisar ni a la Torre de Control del seu vol. Van anar cap a la capçalera de la pista, van començar a rodar, van enlairar i tot seguit una columna de fum negre.

L’accident, segons testimonis de l’època, va tenir lloc per l’impacte del Mizar amb un arbre, que va desestabilitzar l’aerocotxe xocant contra un camió aparcat a la vora.

Aquest accident, amb la mort dels amos de l’empresa, va posar fí al projecte i va refredar la idea del cotxe volador.

A ulls de 2017. com un cotxe, considerat, dels pitjors per l’asfalt havia de ser bó per el cel?

Però això ho veiem ara, al 1973 ells ho veien tot possible.

Aquell dia es va cobrar la vida de dos somiadors, de dos emprenedors. Tot i la tragedia, passarant a la història, per haver enlairat el primer cotxe volador.

Salut i Benzina

cotxesclassics.cat

Fonts: Wikipedia, Diario.es, Motorpasion

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*