Exposició dels transports a l’Amposta de principi del s. XX

Exposició dels transports a l’Amposta de principi del s. XX

Dates: Del 7 de maig al 20 de juny de 2021
Lloc: Sala d’exposicions temporals del Museu de les Terres de l’Ebre
Organitza: Museu de les Terres de l’Ebre i Ajuntament d’Amposta
Colꞏlaboren: Departament de Cultura i Diputació de Tarragona


Del 7 de maig al 20 de juny de 2021 el Museu de les Terres de l’Ebre acull l’exposició “La revolució dels transports a l’Amposta de principi del s. XX”. La mostra està organitzada pel Museu de les Terres de l’Ebre i l’Ajuntament d’Amposta i està inclosa dins dels actes de la tretzena edició de la Festa del Mercat a la Plaça d’Amposta.

A cavall dels segles XIX i XX es produeix una revolució en els mitjans de comunicació i transport vinculada a la innovació industrial que farà necessària la construcció de noves infraestructures. El projecte de la navegació fluvial per l’Ebre s’esvaïa, mentre el ferrocarril es consolidava en el tràfic de persones i mercaderies. En canvi, en les comunicacions per carretera estava gairebé tot per fer, en començar la passada centúria només es disposava d’una xarxa de camins carreters del tot deficient, i en algunes poblacions de l’interior l’accés encara era per camins de bast. Tot de cop es vol modernitzar una xarxa viària mitjançant projectes que es dilaten en el temps fins les acaballes dels anys vint.

Els nous vehicles i mitjans de transport apareixen ben aviat al territori, ara bé només les bicicletes i carros es generalitzen en aquella època, mentre les motocicletes i els cotxes són només a l’abast de les classes benestants.

Amposta en el primer terç del segle XX, pel creixement demogràfic i econòmic en el que es veu immersa com a conseqüència de l’expansió del conreu de l’arròs, esdevé una terra d’oportunitats i la construcció del pont penjant propiciarà que la ciutat esdevingue un nou centre en els eixos de comunicació de la regió de l’Ebre.

L’exposició presenta els continguts distribuïts en els següents àmbits: La via fluvial; El pas de barca; Vapors, muletes i llaguts; Ferrocarril de Barcelona a València; Tramvies i carrilets; Carretera de Vinaròs a Venta Nova; El Pont Penjant; Carretera d’Amposta a Vinallop; Carretera d’Amposta a Santa Bàrbara; Carretera d’Amposta a Caseríos; Carros i diligències; Les bicicletes; Les motocicletes; Els automòbils; Els autobusos; i Els avions.

L’exposició inclou plafons amb textos i fotografies inèdites. Més de 20 plànols i documents inèdits vinculats a projectes tan importants com la construcció de la línia de ferrocarril de València a Barcelona el 1862, el projecte original del Pont Penjant d’Amposta, realitzat per E. Ribera el 1903, documentació del vapor Anita, del carrilet de la Cava, etc.

Entre els vehicles originals de l’exposició s’inclou un xarret del s. XIX, dos bicicletes (un bicicle i una bicicleta marca Ciclos Benet), tres motocicletes (BSA, Monpeó i Coventry Eagle) i dos cotxes (un Hispano Suiza 214 i un Fiat 509 SM).

Font: Museu de les Terres de l’Ebre

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*