Per què beneïm els clàssics per Sant Cristòfol?

Avui, 10 de juliol és el dia de Sant Cristòfol, el Sant anomenat Patró dels conductors i dels automòbils per a molts.

A moltes localitats d’arreu de Catalunya, aquest cap de setmana, han beneït cotxes. I en motes localitats, s’han organitzat trobades de clàssics per la ocasió. Moment per compartir amb companys i aficionats, d’aquest dia de l’any, on portem als clàssics a la Benedicció anual.

Es cert que no és el patró dels clàssics, però si que ho és dels Conductors i dels viatgers.

Us heu preguntat mai el per què?

Llegenda de Sant Cristòfol de Lícia.

De llegendes de Sant Cristòfol en trobem varies, i que és contradiuen entre elles, les Catòliques, la Ortodoxa, La Cinocèfala i la Cananea.

La que ens escau, i és motiu de la festa, és una de la religió Catòlica.

Ens diu, la Llegenda Àuria, que un Gegant Cananeu, de uns 2.5m d’alçada i molt corpulent i robust, ajudava als viatgers a creuar un gual. Aquest gual era perillós, i complicat de travessar. Aquest gegant, carregava els viatgers sobre seu. Vivia al bosc, molt pròxim al gual i aquest gegant es deia Reprobus.

Un dia, dels normals per Reprobus, al gual i va arribar un vailet. Un nen petit i eixerit. Reprobus, com sempre, es disposar a carregar el nen a les espatlles per ajudar-lo a creuar. Per sorpresa del gegant, a cada passa que donava, més li donava la sensació, que pesava el nen.

Reprobus li preguntà al nen el per que d’aquest pes creixent. El nen li contestà que portava el pes dels pecats de tot el mon.

A creuar el gual, el nen, que resultà ser Jesús, va convertir el gegant al cristianisme i el batejà allà mateix.

El Batejà com a Cristòfol, Christóforos, “el portador de Crist”.

I d’aquest fet, de portar viatgers, de cuidar-los i de protegir-los li ve el Patronat. El Patronat del Viatger, del Conductor i per relació, el del automòbil.

I per això en ple segle XXI, seguim la llegenda, i portem a remullar els vehicles per donar la protecció de Reprobus als nostres viatges.

Llegendes son llegendes, però tot ajuda a viure.

Salut i Benzina

cotxesclàssicsc.cat

Fotografies: Ajuntament de Barcelona

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*